Search

Костадиновска-Стојчевска: Имаме начини да се поврземе со лондонскиот фестивал за жените во кинематографијата

Во рамките на посетата на Лондон, по повод 30 години од воспоставувањето на дипломатските односи со Обединетото Кралство, министерката за култура Бисера Костадиновска-Стојчевска се сретна со директорката на Филмскиот фестивал за жени над 50 години (познат како WOFFF), Нула О’Саливен.

Средбата отвори прашања што ги засегаат жените во светот на филмската индустрија и беше посочена улогата што ја има овој фестивал – преку афирмацијата на повозрасните жени во филмот, да се спротивствува на поделбите и сексизмот со кои се соочуваат многу жени авторки.

Министерката Костадиновска-Стојчевска изрази задоволство што лондонскиот фестивал ќе го прикаже во ноември и македонскиот филм „Медена земја”, со што се потенцира и моќната порака на авторите кои со ова остварување имаат посебно влијание во глобални рамки.

„Радува фактот што во македонската кинематографија многу жени започнаа сериозно да се занимаваат со оваа уметност, а дел од нив се: Марија Апчевска, Тамара Котевска, Елеонора Венинова, Дина Дума. Тие се еден вистински нов, женски бран во македонската кинематографија и тие полека, но сигурно ги освојуваат европскиот и светскиот културен простор како дел од селекцијата на многу престижни филмски фестивали”, рече Костадиновска-Стојчевска на средбата.

Министерката Костадиновска-Стојчевска и директорката О’Саливен разговараа и за успешната соработка во рамките на новиот филм на Тамара Котевска, „Патешествието”, кој е направен во британска продукција и македонска малцинска копродукција и кој светската премиера ќе ја има во Њујорк, на најстариот и најголем фестивал посветен на документарни филмови во ноември, DOC NYC.

Средбата беше повод да се поразговара и за идните можности за иницирање  соработка на Филмскиот фестивал за жени над 50 години (WOFFF) со македонските филмски фестивали, особено со најстариот „Браќа Манаки” во Битола. Костадиновска-Стојчевска и О’ Саливен разговараа и за можноста млади автори од Северна Македонија да учествуваат на овој меѓународен фестивал со филмови во чиј фокус се жините над 50-годишна возраст.

Треба да знаете
Последни објави