Search

Њујорк се ослободува од канџите на Airbnb. Остатокот од светот може да го следи примерот

Мерката која државата Њујорк ја спроведе против Airbnb  овој месец, од компанијата беше опишана како „де факто забрана“. Тешките ограничувања дизајнирани да вратат илјадници имоти за изнајмување на станбениот пазар за жителите на градовите да можат во нив да живеат, ќе бидат внимателно разгледани од политичарите во градовите ширум светот, пишува Гардиен.

Многумина тврдат дека експоненцијалниот раст на Airbnb – тој сега се проценува на близу 100 милијарди долари – е клучен фактор зад зголемената инфлација во цените на недвижностите и кириите што ја поттикнува глобалната станбена криза. Тие ќе се надеваат дека интервенциите како на Њујорк ќе им покажат начин како да ги вратат градовите низ континентална Европа и Велика Британија за луѓето кои всушност живеат во нив.

Со повеќе од 6 милиони имоти во 100.000 градови изнајмени преку Airbnb, многу политичари почнуваат да сфаќаат дека огромниот број на домови изгубени поради краткорочни резервации на дигитални платформи е нераскинливо поврзан со станбената криза. Тоа дополнително ги зголемува веќе недостапните кирии за луѓето кои живеат во градовите и во туристичките области со голем број втори домови кои се издаваат.

Податоците покажуваат дека поголемиот дел од огласите на Airbnb во повеќето градови се цели домови, од кои многу се изнајмуваат цела година – нарушувајќи ги домувањето и заедниците. Студиите покажуваат дека ова има директно влијание врз кириите. Извештајот од EPI открива дека воведувањето и проширувањето на Airbnb во Њујорк можеби ги зголемило просечните кирии за речиси 400 долари годишно за жителите на градот.

Законот на Њујорк бара домаќините да се регистрираат во канцеларијата на градоначалникот и да докажат дека ќе живеат во домот што го издаваат за време на престојот. Не се дозволени повеќе од двајца гости истовремено – ефективно забрануваат семејства – а домаќините што го прекршуваат законодавството може да бидат казнети до 5.000 долари.

Новиот закон, познат како Локален закон 18, следи по судската битка со Airbnb, која го тужеше градот двапати, повторувајќи ги правните битки со другите градови кои се обидуваат да ја зауздаат компанијата. Во Берлин, издавањето на цели домови беше незаконско во 2016 година, но пресудата беше поништена во 2018 година, иако постојат значителни ограничувања.

Низ Европа, крпеницата од различни национални закони и различните ограничувања меѓу градовите ги одразуваат обидите да се воведат различни степени на регулација. Градовите како Барселона и Мадрид наметнуваат построги ограничувања, додека Лондон и Прага се меѓу најмалку регулираните. Многу градови сега поставуваат ограничувања на бројот на ноќевања годишно кога домаќините можат да изнајмат имот, со ограничување од 90 дена во Лондон и 120 дена во Париз.

Но, дури и ако доминацијата на Airbnb е успешно сопрена, дали е предоцна? Тоа е само еден фактор зад зголеменото инфлаторно опкружување во градовите ширум светот, принудувајќи милиони да плаќаат неприфатливи кирии и исклучувајќи ги сите, освен оние со високи примања, да се качат на станбената скала.

Главните причини за глобалната станбена криза не можат да се најдат во огласите на Airbnb, туку во финансиализацијата на домувањето, што значи дека на него се гледа првенствено како финансиска предност, а не како општествено добро. Во комбинација со последиците од монетарната политика, од инфлациското влијание на речиси 15-годишното квантитативно олеснување до ниските каматни стапки кои го олеснуваат кредитниот бум, проследени со зголемувањето на стапките кои ги зголемуваат кириите, контролата на растот на Airbnb може да биде само дел од многу поширока дебата за тоа како да се реши станбената криза.

Треба да знаете
Последни објави