Search

УНИЦЕФ: Рекорден број убиени, повредени, киднапирани и силувани деца во ДР Конго

Детскиот фонд на ОН проценува дека бројот на „сериозни прекршоци извршени врз деца“ во првата половина на 2023 година е повеќе од 1.700, што е зголемување за 41 отсто во споредба со истиот период од претходната година.

Во ДР Конго наскоро, трета година по ред во 2023 година, би можело да биде регистриран рекорден број „убиени, повредени, киднапирани и силувани деца“, предупреди УНИЦЕФ.

УНИЦЕФ проценува дека бројот на „сериозни прекршоци извршени врз деца“ во првата половина на 2023 година изнесува повеќе од 1.700, што е зголемување за 41 отсто во споредба со истиот период минатата година, изјави портпарол на ОН. 

Прекршувањата следеа по „зголеменото насилство, масовното раселување на луѓето и близината на вооружените групи и заедници“, што резултираше со „алармантно зголемување на случаите на убиства, осакатување и киднапирање деца“, наведено е во текстот.

Регрутирањето и користењето деца во вооружени групи во првите шест месеци од 2023 година се зголемило за 45 отсто (на околу 1.100), убивањето и осакатувањето на децата во истиот период се зголемило за 32 отсто (на повеќе од 400).

„Силувањето и другите видови сексуално насилство врз децата се во пораст“, ​​објави УНИЦЕФ.

Од почетокот на годината, УНИЦЕФ „обезбеди психолошка и психосоцијална помош на повеќе од 100.000 деца“ и „помогна на повеќе од 6.300 преживеани од сексуално насилство“.

Агенцијата посочува дека добила само 11 отсто од средствата потребни за активности за заштита на децата како дел од итен повик испратен до источниот дел на ДР Конго, област позната по вооружено насилство и бунтови.

Повеќе од шест милиони луѓе беа внатрешно раселени во таа држава.

Треба да знаете
Последни објави