Search

На Велика Британија и се заканува прекин на струја во текот на јануари

Постои ризик од прекини на струја во Обединетото крлство во јануари кога побарувачката на електрична енергија е на својот врв, а нуклеарните централи се во режим на планирано одржување.

Оваа можност произлегува од податоците на британскиот државен оператор за снабдување со електрична енергија ЕСО, пренесува порталот oilprice.com.

Високиот извршен директор на ЕСО, Крег Дајк, изјави дека ризикот од прекини на струја е сè уште помал од минатата година.

Во меѓувреме, рускиот гас е заменет со течен природен гас (ЛНГ), рафинериите за гас во Европа се полни, а француските нуклеарни централи работат непречено по серијата непланирани затворања минатата година.

Директорот за системски операции на британската национална компанија за испорака на гас, Иан Редли, рече дека само комбинација на настани како што се екстремно студено време и голем прекин на гас може да ја загрози енергетската безбедност на ОК во текот на зимата.

Треба да знаете
Последни објави