Search

Истражувањето откри: како сепак да уживате во лукот без лош здив

Лукот со векови се користи во готвењето, но често се користи и за здравствени цели поради неговите лековити својства. Антиоксидансите со изобилство и антиинфламаторните ефекти се покажаа како одлични во зачувувањето на здравјето на срцето, како поддршка за имунолошкиот систем, а во некои случаи дури и како превентивна мерка против ракот.

Јогурт против непријатен мирис

Сепак, и покрај придобивките, многумина се воздржуваат од конзумирање на ова исклучително вредно растение, токму поради непријатниот мирис што го предизвикува. Сепак, на овој проблем му пристапи едно неодамнешно истражување кое посочи дека јогуртот е добро решение. Овој производ од полномасно млеко се покажа како исклучително ефикасен во спречувањето на ослободување на испарливи соединенија одговорни за карактеристичниот мирис на лукот. Истражувачкиот тим, предводен од професорката Шерил Барингер од Универзитетот во Охајо, ја испитуваше способноста на јогуртот и неговите состојки; водата, мастите и протеините за неутрализирање на мирисот на лук.

Дезодорирачки потенцијал

Претходните студии на американскиот професор ја идентификуваа храната како јаболка, нане, зелена салата и млеко како потенцијална храна за борба против мирисот на лук. Тековната студија беше поттикната од шпекулациите за способностите на јогуртот за дезодорирање. Со цел да се измери потенцијалот за дезодорирање, еднакви количини суров лук беа ставени во стаклени шишиња, обезбедувајќи ослободување на препознатливи концентрации на испарливи материи базирани на сулфур. Мерењата открија намалување за 99 проценти на главните испарливи суровини од лук кои не произведуваат вкус во јогуртот. Додека сите компоненти на јогуртот имаа одредено дезодорирачко дејство, мастите и протеините ја потрошија водата.

Ефективноста на јогуртот беше тестирана и на пржениот лук. Резултатите покажале значително намалување на испарливите соединенија на лукот кои предизвикуваат мирис по пржењето. Иако јогуртот и неговите компоненти покажаа намалена ефикасност на пржениот во споредба со сировиот лук, резултатите сепак беа ветувачки. Барингер го предвидува потенцијалот на грчкиот јогурт, со оглед на неговата поголема содржина на протеини, како уште посилен борец против лошиот здив од лукот. За оптимални резултати, тој советува итно консумирање после лукот.

Умереност

Иако лукот нуди бројни здравствени придобивки, тој треба да се консумира како дел од урамнотежена исхрана. Некои луѓе може да доживеат гастроинтестинални непријатности или алергиски реакции на лук, па умереноста е исклучително важна.

Треба да знаете
Последни објави