Search

Експертите објаснија: „Кога се во струја, овие уреди трошат најмногу“

Многу луѓе ќе излезат и ќе ги остават вклучени полначите за телефон или лаптоп, телевизори и дигитални часовници, што, велат експертите, е непотребно трошење пари и енергија….

Денешните гаџети стануваат попаметни, но иако сме навикнати да ги користиме секој ден, сепак многу корисници грешат. Ве потсетуваме на неколку златни правила кои можат да го продолжат животниот век на вашиот паметен телефон или друг уред, а може да ги намалите и трошоците за енергија…

Кои апарати за домаќинство се најголеми потрошувачи на енергија?

Фрижидер/замрзнувач

Бидејќи фрижидерот и замрзнувачот мора секогаш да работат, не е чудно што тие сочинуваат просечно 12% од вкупната потрошувачка на електрична енергија во домаќинството, и иако не можете едноставно да ги исклучите, можете да бидете сигурни дека фрижидерот е секогаш работи што е можно поефикасно, вели Наталија.

– Наједноставниот начин да се обезбеди да биде ефикасен е редовно да се чисти, внатре и надвор. Бришењето на прашината однадвор осигурува дека таа нема да влезе внатре и да не ја наруши работата на фрижидерот, а чистењето на внатрешноста и исфрлањето на храната со поминат рок значи дека моторот нема да мора да работи за да ја одржува храната ладна или замрзната.

Телевизор

– Студија од 2021 година покажа дека во дури 98% од домаќинствата во Велика Британија телевизијата е постојано вклучена; многумина погрешно претпоставуваат дека со исклучување со далечинскиот управувач целосно се исклучува, но тоа често не е случај. Кога е само приклучен на струја, телевизорот троши 1,3 kWh.

Апарат за топлење вода

Иако тоа не е најголемиот виновник за трошење на енергијата, апратор исто така ќе ја зголеми вашата сметка за струја, па затоа е најдобро да го оставите.

– Патем, и кога не се користи, троши околу 0,3 kWh.

Полначи

Кај многу луѓе, полначите се секогаш вклучени и подготвени да полнат разни уреди, но и полначот што само седи во струја ја зголемува сметката годишно за околу 20 евра.

Треба да знаете
Последни објави