Search

Парламентот на Република Српска го одобри Предлог-законот за „странски агенти“

Народното собрание на Република Српска денеска го одобри Предлог-законот за посебен регистар и јавност на работењето на непрофитните организации, односно таканаречениот „Закон за странски агенти“, кој ќе биде доставен на едномесечна јавна расправа.

Таа идна регулатива ја одобрија 48 пратеници од владејачката коалиција, на чело на Сојузот на независни социјалдемократи (СНСД), против беа 11 пратеници, додека шестмина беа воздржани.

Усвојувањето на таканаречениот „закон за странски агенти“ претходно го најави претседателот на РС, Милорад Додик, а против него беа претставници на невладиниот сектор и меѓународната заедница во БиХ.

Објаснувајќи ја потребата од усвојувањето на тој закон, министерот за правда на РС Милош Букејловиќ изјави дека отсуството на таа регулатива создава услови за „колапс на правниот систем и уставното уредување на РС и штетни последици за работата на органите и организациите. на РС“.

Повлекувањето на тој предлог закон од собраниска процедура претходно беше побарано од Делегацијата на Европската Унија во БиХ и Советот за спроведување на мир во БиХ (PIC).

Треба да знаете
Последни објави