Search

На листата најбезбедни земји Македонија се најде на високото 38. место

Глобалниот индекс на мир (ГПИ) го претстави годишното рангирање на најбезбедните земји во светот, кое го креираше Институтот за економија и мир. Според ова рангирање најбезбедна земја во светот за 2023 година е Исланд. Во оваа конкуренција Македонија се најде на 38. место.

Овој извештај ја претставува најсеопфатната анализа на трендовите во мирот, економската вредност и развојот на општествата.

Читателите кои го следат ГПИ низ годините нема да бидат изненадени, бидејќи Исланд е на врвот на истражувањето секоја година од 2008. Тој примат Исланд го ужива поради ниската стапка на криминал, но и ниската воена потрошувачка и ниската стапка на меѓународни конфликти.

Втора на листата е Данска, делумно поради ниското ниво на владина корупција, додека трета е Ирска, која скокна за пет места од истражувањето минатата 2022 година.

Македонија се наоѓа на високото 38. место. Од земјите на Балканот, најдобро рангирана е Словенија на 8. место, Хрватска е 14, Бугарија е 30, Романија 31. Зад нас се Албанија (40), Црна Гора (45), Грција (60), Босна и Херцеговина (61), Србија (65), Косово (70) и Турција (147).

На оваа листа најнесигурни земји се: Авганистан, Јемен, Сирија, Јужен Судан, ДР Конго, Русија, Украина, Сомалија, Судан и Ирак.

Целосната детална листа можете да ја погледнете тука.

Треба да знаете
Последни објави