Search

Група активисти ја тужеа Франција поради расизам во полицијата

Највисокиот административен суд во Франција утре ќе расправа за првата тужба против државата поради наводно расно профилирање од страна на полицијата и може да го обликува идниот социјален активизам во процесот.

Шест организации за човекови права тврдат дека полицијата систематски ги дискриминира младите Арапи и Афроамериканците особено кога одлучува кого да запре за време на рутинските патроли.

Доколку овие наводи се потврдат, тоа би можело да го отвори патот за слични широки правни предизвици во земја каде што активизмот традиционално добива форма на директен протест и каде што групните тужби станаа можни дури во 2014 година и се многу ретки во пракса.

Случајот, поткрепен со изјави од 40 жртви, како и од полицијата, бара од Државниот совет да побара конкретни реформи од владата, вклучително и ограничување на полициските овластувања за проверка на личните карти и барање евиденција за проверки.

„Не е прифатливо децата уште на рана возраст да учат дека бојата на кожата им е проблем“, рече Омер Мас Капитолан, претседател на една од шесте организации, Заедничката куќа за развој на солидарноста.

Владата и полицијата се веќе под лупа откако полицаец го застрела Нахел, тинејџер со северноафриканско потекло, за време на сообраќаен застој во јуни, што предизвика незадоволство меѓу урбаните имигрантски заедници.

Комитетот на ОН за елиминација на расната дискриминација ја осуди „упорната практика на расно профилирање“ и ја повика Франција да се справи со „структурните и системските причини за расна дискриминација“ во полицијата.

Министерството за внатрешни работи не одговори на барањето за коментар, но претходно соопшти дека „етничкото профилирање од страна на органите на редот е забрането“ и дека расизмот во полициското работење не е системски.

Но, Франција ја ограничува употребата на статистика за расата и етничката припадност, а експертите велат дека повеќе не може да замижува пред обвинувањата на групите за права дека расизмот го означува вработувањето, обуката, доктрината и практиката на полицијата.

Од 2016 година, Франција исплатила компензација на поединци во три случаи каде што проверките на полициските лични карти се покажале како дискриминаторски.

Треба да знаете
Последни објави