Search

Што значи локацијата на вашата главоболка и како да ја спречите?

Главоболките, без разлика дали се примарни или секундарни, можат да имаат големо влијание врз секојдневниот живот. Точната идентификација, често базирана на локацијата и придружните симптоми, е клучна за ефикасна интервенција.

Главоболките се појавуваат од ведро небо и обично ги игнорираме, припишувајќи ги на стрес или замор. Една работа е да земете парацетамол и да се надевате дека ќе ја ублажи мачната болка (на крајот на краиштата, што можете да направите освен да се надевате дека ќе помине толку брзо како што дојде?), но што ако можете да разберете зошто ја добивате таа конкретна главоболка ?

д-р. Нахид Али сподели со Metro што точно ги предизвикува нашите главоболки и како можеме да се обидеме да ги спречиме во иднина. Тој вели: „Главоболките, без разлика дали се примарни или секундарни, можат да имаат големо влијание врз секојдневниот живот. Точната идентификација, често базирана на локацијата и придружните симптоми, е клучна за ефикасна интервенција. Превенцијата е клучна, честопати потпирајќи се на модификации на животниот стил прилагодени на специфичниот тип на главоболка.

Па, како можете да ги разликувате?

Главоболки во пределот на челото: Главоболките кои се јавуваат во предниот дел на главата можат да бидат предизвикани од различни фактори. д-р. Али објаснува: „Можете да имате главоболки од типот на напнатост кои често произлегуваат од фактори на стрес, кои се карактеризираат со досадна болка низ целата глава“. Тензичните главоболки често може да се чувствуваат како тесна лента околу главата или преку челото и слепоочниците. Решението е, објаснува др. Али, контролирајте го нивото на стрес користејќи техники за релаксација како што се длабоко дишење и медитација.

Меѓутоа, ако се работи за алергија или синусна главоболка, ќе ви треба поинаков пристап. д-р. Али вели: „Алергијата или синусните главоболки обично се фокусираат на синусните региони и челото и често се поврзуваат со алергии или инфекции на синусите“. Следењето и контролирањето на алергиите е единственото решение за овие главоболки.

Друг тип на главоболка во челото е онаа поврзана со кофеинот. „Ова конкретно доаѓа од повлекувањето на кофеинот. Може да предизвика мачна болка во челото, а понекогаш и низ целата глава“, вели др. Али. Постојат два начини на кои можете да се борите против ова. Едната е,  „одржување конзистентен внес на кофеин“ или „постепено намалување на потрошувачката за да се избегнат ненадејни ефекти на повлекување“.

„Мигрената може да се манифестира и како мачна болка во челото, со аверзија кон светлина и звук, гадење, а понекогаш и визуелни нарушувања“, додава тој. За мигрена, вреди да се води дневник за храна и пијалоци, како и режим на спиење, што ќе ви помогне да ги идентификувате предизвикувачите. Ако ова не функционира, треба да се консултирате со лекар.

Временски главоболки: Ако почувствувате болка во слепоочниците, иако тоа може да биде тензиска главоболка како што е споменато погоре, тоа може да биде и еден од двајцата други виновници. д-р. Алиј вели дека овде се појавуваат кластер главоболки. „Кластерска главоболка е интензивна, продорна болка која обично се центрира околу едното око, но може да се прошири до слепоочницата“, рече тој. Овој тип на главоболка е многу почест кај мажите и може да се спречи со усвојување конзистентен распоред за спиење: „Исто така, треба да го ограничите внесот на алкохол, познат предизвикувач на кластерна главоболка“.

Друг вид на главоболка што може да се манифестира во слепоочниците е она што др. Али тоа го нарекува „главоболка на врвот на ледениот брег“. Тој вели: „Тоа се кратки, остри болки кои траат само неколку секунди“. Како да ги спречите? Нема конкретни мерки што можете да ги преземете, но поголема е веројатноста да ги добиете ако имате мигрена или кластерни главоболки.

Главоболки на тилот: Окципиталните главоболки значат болка што се манифестира во задниот дел на главата и, повторно, може да биде причина напнатост, но постојат два други типа на болка што се присутни овде. д-р. Али вели: „Тоа може да биде цервикогена главоболка која потекнува од проблем со вратот и се манифестира во основата на черепот. Тоа може да биде и хипертензивна главоболка, која е поврзана со висок крвен притисок и може да се почувствува во оваа област“.

Треба да знаете
Последни објави