Search

Рекордна 2023 година за грчките аеродроми – зголемен патнички сообраќај

Рекордна 2023 година по перформансите на аеродромскиот патнички сообраќај и покрај разорните пожари и смртоносните поплави во изминатите два месеци, забележа Грција,

За осумте месеци од 2023 година на сите аеродроми во земјата (аеродромот во Атина „Елефтериос Венизелос“, 24 аеродроми управувани од АЦВ, 14 регионални аеродроми управувани од Фрапорт Грција), патничкиот сообраќај е зголемен во однос на соодветниот период од 2022 и 2019 година, надминувајќи 50 милиони патници.

Конкретно, за осумте месеци од 2023 година во Грција (јануари/август 2023), вкупниот број на патници кои патувале на аеродромите (пристигнувања и полетувања на странски и домашни патници) достигна 50.152.145, наспроти 43.788.675 во соодветниот период од 2022 и 44.895.202 патници во 2019. Ова претставува пораст од +14,5% во однос на 2022 година и пораст од +11,7% во однос на 2019 година.

На најголемиот Аеродром, оној во Атина, Америка, Обединетото Кралство, Франција, Италија, Израел, Кипар, Канада, Шпанија, Австрија и Германија се „јадрата“ во зголемувањето на патничкиот сообраќај. Индикативно, пазарот на Австрија, во првите 8 месеци од годината, во однос на истиот период од 2019 година, бележи пораст од приближно 45% во однос на 2019 година, на Шпанија за 25%, на Франција за 15%, на Америка за 63%, Израел со 68% и Канада со 32%.

Треба да знаете
Последни објави