Search

Не постои лек за синдромот на суво око, но можете да си помогнете на овие начини

Дали вашите очи ве чешаат или понекогаш дури и болат, се зацрвенуваат или солзат без причина? Се борите да читате или гледате телевизија? Мора да знаете дека тоа не е нормално чувство и дека можеби страдате од проблем на суво око.

Синдром на суво око е состојба во која доаѓа до намалување на лачењето на солзите или намалување на нивниот квалитет. Овој многу чест проблем погодува околу четвртина од населението и може да предизвика штета доколку не се лекува.

Сувите и уморни очи можат да бидат предизвикани од многу нешта, од загадување и климатизација, до носење контактни леќи или земање одредени лекови, објаснува оптометристот Марк Холовеј за Дејли Меил.

Симптомите, покрај веќе споменатите, вклучуваат чувствителност на светлина и повремено заматен вид. Занемарувањето на сувото око ја остава рожницата ранлива на оштетување и потенцијално прогресивно губење на видот, вели Марк.

Но, добрата вест е што може многу лесно да се лекува дома.

Капки за очи

Можете да се ослободите од оваа иритирачка состојба со редовно користење на капки за очи кои ќе ја заменат изгубената влажност. Има голем избор, а ги има во аптеките без рецепт. Постојат дури и капки со посебна состојка ако вашиот проблем е предизвикан од алергии, како и некои други видови кои се однесуваат на различни причини за проблемот.

Третман на суво око

Во потешки случаи на суво око, постои можност за третман со локална апликација на циклоспорин или серумски капки. Исто така, можно е да се постават солзавци кои го забавуваат одливот на солзи од окото. Понекогаш помага да се масираат очните капаци.

Приспособувањето на просторот каде што често престојувате ќе помогне да се намалат овој проблем и симптомите. Обидете се да го намалите престојот во климатизирани, зачадени и правливи простори и ако е можно, сведете ја работата на компјутерот на минимум. Долгото зјапање во екранот на компјутерот резултира со намалена фреквенција на трепкање, а со тоа предизвикува суви очи. Исто така, добро е да се намали интензитетот на носење контактни леќи.

Можни причини за суво око

Покрај надворешните влијанија, како што се прав или компјутерите, некои болести и состојби можат да влијаат и на сувите очи. Меѓу другите, тие се:

-Блефаритис, воспаление на очните капаци

-Последица на ласерска корекција на видот или операција на катаракта. Во повеќето случаи, тоа е привремена сувост што исчезнува во рок од неколку недели од постапката.

-Ентропија и ектропија, искривен и искривен очен капак.

-Лагофталмос (спиење со отворени очи)

-Ревматичен артритис

-Сјогренов синдром

-Болести на тироидната жлезда

-Лупус

Треба да знаете
Последни објави