Search

Научниците на месечината на Јупитер ја открија основната состојка на животот на Земјата

Со помош на вселенскиот телескоп Џејмс Веб, научниците открија дека огромниот подземен океан на месечината на Јупитер Европа содржи јаглерод, основната состојка на животот на Земјата.

– Ова е голема работа и јас сум многу возбуден поради тоа. Сè уште не знаеме дали има живот во европскиот океан. Но, овие нови откритија се дополнителен показател дека океанот на Европа би можел да биде погоден за живот. Тоа опкружување изгледа примамливо од перспектива на астробиологијата – изјави за Гардијан Кристофер Глајн, геохемичар од Југозападниот истражувачки институт во Тексас и еден од авторите на студијата објавена во Science.

Европа е една од 80-95 месечини на Јупитер. Откриенa е во 1610 година, исто како и месечините Јо, Ганимед и Калиста од Галилео Галилеј (1564 – 1642), таткото на модерната наука. Европа е оддалечена 627 милиони километри од Земјата и долго време ги заинтригира научниците како потенцијален кандидат за откривање на вонземски живот. Се состои од ледени карпи, но научниците веруваат дека потенцијалниот живот би можел да се развие во океанот на Европа, кој е длабок од 64 до 160 километри.

Претходните истражувања открија присуство на сув мраз, односно јаглерод диоксид во цврста состојба, на површината на Европа. Сепак, не беше јасно дали јаглеродниот диоксид бил исфрлен од подземниот океан или дали стигнал до површината на месечината на Јупитер поради удар на метеорит. Анализите на набљудувањата на вселенскиот телескоп Џејмс Веб (JWST) покажуваат дека јаглеродниот диоксид на површината на Европа потекнува од солениот океан што се наоѓа под ледената површина на Месечината. До овој заклучок дошле независно од две научни групи.

– Сега мислиме дека имаме докази дека јаглеродот што го гледаме на површината на Европа дошол од океанот. Тоа не е тривијална работа. Јаглеродот е биолошки важен елемент – изјави за Националното јавно радио Саманта Трамбо од Универзитетот Корнел и главен автор на втората студија во науката.

Највисока концентрација на јаглерод диоксид е пронајдена во регионот наречен Тара Реџо, каде теренот е „хаотичен“, полн со јами, гребени, пукнатини и куполи. Иако JWST досега има спроведено само едно истражување на Европа, постојат планови за три дополнителни набљудувања.

Треба да знаете
Последни објави