Search

Кои се најпопуларните имиња за момчиња и девојчиња во Европа?

Дали Оливер е новиот Лукас? Дали Изабела сега ја надминува Хана? Euronews Culture побара од различни статистички институти да откријат кои се најпопуларните имиња низ Европа.

Имињата дадени на новороденчињата зборуваат за општествата во кои тие ќе растат, а имињата или ги одразуваат длабоко вкоренетите традиции или актуелните трендови. Многу веб-локации се специјализирани за водење или инспирација за изборот на родителите, а сите често го засноваат својот избор на слични извори: националните статистички заводи кои ги наведуваат имињата запишани во матичните книги на родени секоја година.

Сите земји-членки на ЕУ ги објавуваат освен Германија, каде што нема национална листа на имиња. Што се однесува до Грција и Кипар, податоците се од пописот од 2011 година, додека податоците на Романија се без датум и нејзината канцеларија за статистика не одговори на нашите барања за појаснување.

Најпопуларните имиња за машки бебиња во шест земји, од кои речиси сите се граничат една со друга: Германија, Белгија, Холандија и Шведска, но и Швајцарија и Англија и Велс заедно е Ноа.

Други чести имиња снимени во повеќе од една земја се Јакуб во Чешка Норвешка и Словачка, додека Џорџ е најчестото име во Грција и Бугарија со локални варијанти (Георги / Георгиос).

Најпопуларните имиња за девојчиња во земјите на ЕУ, Норвешка, Швајцарија, Англија и Велс во 2021 година е Марија. Тоа е најчесто име и во Бугарија, Кипар, Финска и Португалија кои имат повеќе Марии од која било друга земја.

Тешко е да се дефинира името на најголемиот број бебиња во Европската унија.
Сепак, кај момчињата, името Лукас се појавува 42 пати под сите негови варијанти, а Софија се појавува 56 пати.

Список на најчести имиња на машки бебиња во Европа:

Лукас, Александар, Оливер / Оливие, Мухамед, Ноа, Илијас, Матео, Гаврило, Даниел, Лиам, Бенџамин, Рајан, Мартин, Дејвид, Лео, Адам, Теодор, Виктор

Список на 10 најчести женски имиња во Европа:

Софија, Хана, Марија, Изабела, Амелија, Јасмина, Ема, Емилија, Сара, Елизабет.

Треба да знаете
Последни објави