Search

Европа затрупана со украински шеќер

Војната во Украина предизвика увоз на значителни количини шеќер во Европската унија, што предизвика страв од вишок. Производителот на оваа храна SLS, во сопственост на германскиот „Sudzuker“, побара од француските фармери да не го зголемуваат производството на репка во 2024 година за да се избегне пад на цените во услови на силна конкуренција на украинскиот шеќер, објави Ројтерс врз основа на писмото од компанијата.

Имено, европските цени достигнаа рекордни нивоа, далеку над оние на светските пазари, поради дефицитот на овие стоки во блокот, што е особено поврзано со падот на производството во Франција. Таму земјоделците се откажаа од одгледувањето шеќерна репка поради лошите реколти во претходните години, што беше погодено од забраната за употреба на одредени пестициди.

 Нашата цел е да обезбедиме секој тон шеќер произведен во Франција совршено да одговара на побарувачката, да биде ценет на европскиот пазар, како и да овозможиме најдобар можен приход – велат од компанијата. Нагласуваат дека очекуваат земјоделците во 2024 година да ја задржат количината на ниво од 2023 година.

Увозот на шеќер од Украина во ЕУ се искачи на 390.000 тони меѓу октомври 2022 година и јули 2023 година, од 25.000 тони во истиот период минатата сезона, покажуваат податоците на ЕУ.

Германската компанија коментира дека украинскиот шеќер, кој го нарушува пазарот на ЕУ, треба да се извезува во трети земји, каде што е потребна храна, а не во Европа. Инаку, шеќерот и цените на оваа храна се во центарот на вниманието од почетокот на оваа година. Додека индексите на речиси сите категории на храна следени од Организацијата за храна и земјоделство (ФАО) се вратија блиску до нивоата пред пандемијата, само шеќерот забележа вртоглаво поскапување.

Да потсетиме, цената на шеќерот во земјите од Европската унија во февруари и март годинава е покачена во просек за 61 отсто во однос на истиот месец во 2022 година. Според податоците на Евростат, тој најмногу поскапе во Чешка Република, каде неговата цена беше повисока за 98 отсто, а значително е зголемена и во Естонија – за 97 отсто, како и во Полска – 82 отсто, Германија – 72 и Латвија – 70. Помал пораст на цената на шеќерот е забележан во Унгарија – 17 отсто, потоа Луксембург – 19, Белгија – 35, Бугарија – 36 и Ирска – 37.

Глобално производство на оваа храна во пазарната 2022–2023 година се проценува на околу 183,2 милиони тони, што е за 2,8 милиони тони повеќе од минатата сезона, но се очекува и зголемување на потрошувачката, што ќе доведе и до пад на залихите, бидејќи растот на глобалната потрошувачка ќе го надмине зголемувањето на производството .

Треба да знаете
Последни објави