Search

Русија го прогласи нобеловецот Дмитриј Муратов за странски агент

Русија го додаде почитуваниот новинар и добитник на Нобеловата награда, Дмитриј Муратов на својата листа на странски агенти, етикета што властите често ја користат за да ги спречат критичарите.

Руското Министерство за правда соопшти дека Муратов „користел странски платформи за ширење мислења насочени кон формирање негативен став кон надворешната и внатрешната политика на Руската Федерација“.

Муратов беше главен уредник на Новаја Газета, која беше широко почитувана во странство поради нејзиното истражувачко известување и често го критикуваше Кремљ. Муратов беше ко-лауреат на Нобеловата награда за 2021 година; тој подоцна го стави својот Нобелови медал на аукција, добивајќи 103,5 милиони долари кои, како што рече, ќе бидат искористени за помош на децата бегалци од Украина.

Треба да знаете
Последни објави