Search

По праските и сливите од Србија поради пестицид не поминаа во Хрватска

Како што потврдија во четвртокот од европскиот систем за брзо предупредување во сообраќајот со храна, во сливи увезени од Србија во Хрватска е пронајден пестицид, кој е многу опасен по здравјето на луѓето, особено на децата, пренесува Подравски.хр.

Во ова овошје при контрола на граница е пронајден опасен хлорпирифос, па затоа не бил увезен во Хрватска и било наредено да се уништи.

Хлорпирифос е пестицид за кој е откриено дека предизвикува развојни нарушувања кај децата. Го оштетува мозокот и предизвикува други здравствени проблеми.

Во Хрватска и во многу други земји легално се користеше до 2006 година и стана една од најкористените хемикалии за заштита на посевите, овошјето и зеленчукот. Од 2006 година, тој е забранет за третман на овошје и зеленчук во повеќето земји на ЕУ. Истиот пестицид неодамна беше пронајден и кај праските од Србија, потсетува Подравски.хр.

Треба да знаете
Последни објави