Search

Нови правила за користење на електричните тротинети и во Виена

Во Виена денеска стапува во сила нов пакет мерки поврзани со движењето на електричните тротинети по улиците.

Компаниите што ги даваат овие возила за изнајмување мора да ги исполнуваат релевантните технички услови – возилата мора да бидат опремени со трепкачи, регистарски таблички, со звучен предупредувачки сигнал, две сопирачки, стабилен држач и QR код.

Однесувањето на возачите, паркирањето на електричните тротинети и нивната техничка опременост ќе се контролираат на ист начин како и другите возила.

Се разговара и за забраната за носење тротинети во јавниот превоз, како што налагаат актуелните прописи во Лондон, Барселона и Берлин.

Треба да знаете
Последни објави