Search

Српскиот министер за одбрана избран за претседател на партијата на местото на Вучиќ

На седницата на вонредното собрание на партијата во Крагуевац за претседател на Српската напредна партија е избран актуелниот министер за одбрана и потпретседател на српската влада, Милош Вучевиќ.

Претходно денеска, на вонредното собрание, Вучиќ, предлагајќи го Вучевиќ за свој наследник, рече дека „го познава како човек лојален на СНС, од добро семејство, но и посветен на идејата за независна и просперитетна Србија“.

Вучевиќ рече дека „голема е предноста кога ја наследуваш партијата по Вучиќ“.

„Ќе имам една голема предност во политиката, што покрај себе ќе имам таков политичар како што е Александар Вучиќ. Потешката околност е што не е лесно да се зачува и подобри и да се продолжи понатаму. Верувам дека заедно, како тим, раководството на партијата, ќе бидеме достојни на тој предизвик и свесни за тие обврски“, рече тој.

Тој рече дека ќе има можност да се консултира и со други членови на партијата, бидејќи не е проблем да се прашува, важно е да се разговара, да се разменат мислења. Вучевиќ рече дека СНС е подготвена да разговара со сите политички актери.

Потврди дека исто како и Вучиќ, нема да дозволи преодна Влада во Србија.

„Владата се формира само врз основа на мнозинството во Собранието, а тоа се добива со поддршка од граѓаните на избирачките места, односно на избори. За тоа нема дискусија и не оставаме ни милиметар простор за некој да замисли дека ќе ја преземе власта. Ја преземате власта кога ќе добиете мнозинска поддршка од гласачите“, рече тој.

Треба да знаете
Последни објави