Search

Над 11 милиони туристи ја посетиле Турција во првите четири месеци од 2023 година

Во првите четири месеци од 2023 година, Република Турција ја посетиле 11.093.247 туристи, јавува Анадолија.

Министерството за култура и туризам на Турција соопшти дека бројот на посети на странски државјани на оваа земја во првите четири месеци од 2023 година е зголемен за 27,51 отсто во однос на истиот период лани и изнесува 9.533.933.

Според бројот на туристи кои престојувале во Турција во првите четири месеци, на прво место е Руската Федерација, а бројот на туристи од оваа земја во однос на минатата година е зголемен за 134,96 отсто, и надминува еден милион.

На второ место по бројот на туристи е Германија, од каде во првите четири месеци во Турција дошле нешто повеќе од милион луѓе или 18,74 повеќе од истиот период лани. На трето место е Бугарија, а потоа следат Иран и Велика Британија.

Кога станува збор за месец април 2023 година и пристигнувањето на странски државјани во Турција, вкупниот број на пристигнати е 3.321.824, што е за 29,03 отсто повеќе во однос на истиот месец лани.

Треба да знаете
Последни објави