Search

Милановиќ пред Радев за барањето на Софија да се впишат Бугарите во македонскиот Устав „му се чини оправдано“

Претседателот на Хрватска, Зоран Милановиќ, на заедничка прес-конференција со својот бугарски колега Румен Радев, во Софија, рече дека Бугарија не е примена во Шенген „затоа што е конкурент“, а аргументот за европските вредности се користи за камуфлирање на конкретни финансиски интереси.

Милановиќ смета дека европската интеграција на земјите од Западен Балкан е суштинска за стабилноста и просперитетот на животната средина. Хрватскиот претседател повтори дека Албанија, Северна Македонија, Црна Гора и Босна и Херцеговина веќе треба да бидат во Европската унија. Пречка на европскиот пат на Северна Македонија е спорот со Софија.

Меѓу другото, Софија бара бугарското национално малцинство да се вклучи во Уставот, а Радев посочи дека тоа е неопходно за да се исполнат копенхашките критериуми во областа на човековите права. Милановиќ рече дека ова барање изгледа „му се чини оправдано“.

Поранешен генерал, 59-годишниот Радев е претседател на Бугарија од 2017 година. Сега го одрабиотува својот втор мандат, а победи на двата избори како независен кандидат со поддршка на Бугарската социјалистичка партија, моментално најголемата опозициска партија. Бугарија, како и Хрватска, има парламентарен систем.

По средбата со Радев, Милановиќ имаше работен ручек со техничкиот премиер на Бугарија, Галаб Донев, а на крајот и со претседателот на Бугарското Народно Собрание, Росен Жељасков, со што ќе заврши неговата еднодневна официјална посета на Бугарија.

Треба да знаете
Последни објави