Search

Совет на Европа: Швајцарија не постигна напредок во борбата против корупцијата

 Советот на Европа не гледа „никаков напредок“ во спроведувањето на препораките до Швајцарија за спречување на корупцијата меѓу парламентарците и судиите, се наведува во извештајот објавен денеска.

Групата на држави на Советот на Европа за борба против корупцијата (Греко) во извештајот во 2016 година му даде 12 препораки на Берн за да се спречи корупцијата меѓу пратениците, судиите и обвинителите, но шест години подоцна беа спроведени само пет од 12-те препораки или „ решени задоволително“, пишува во извештајот.

Авторите на извештајот жалат што пратениците „се уште немаат посветено тело кое ќе го советува за нивниот интегритет и не добиваат обука за тоа“ и што изјавите на пратениците се уште „не содржат квантитативни податоци или информации за нивните обврски и се уште не се предмет на контрола од службите на Собранието“, додава Греко.

Што се однесува до судиите и обвинителите, во извештајот се изразува жалење што не се преземени никакви мерки „за определување други санкции освен разрешување во случај на повреда на нивните должности“.

„Судиите сепак дел од платите им даваат на политичките партии“, наведува Греко во врска со отфрлањето на народната иницијатива за ова прашање на референдумот.

Треба да знаете
Последни објави