Search

Захарова го откри планот на НАТО: објави која земја е следната Украина

Захарова предупредува дека НАТО има план да создаде нова Украина.

НАТО, изразувајќи подготвеност за продлабочување на соработката со Кишињев, очигледно подготвува полигон од Молдавија за геополитичка конфронтација со Русија, се вели во изјавата на портпаролката на руското Министерство за надворешни работи, Марија Захарова.

Заменик-генералниот секретар на НАТО Мирчеа Џоан рече дека Алијансата е подготвена да оди толку далеку во односите со Молдавија колку што сака таа република.

„Видовме до што може да доведе до продлабочување на соработката на некои земји со Алијансата и нејзините ветувања за „поддршка“ наспроти „руската закана“ – „обоени револуции“, државни удари, политичка нестабилност и економска криза. Ова особено се однесува на постсоветскиот простор, кој за НАТО е своевиден „тест“ за геополитичка конфронтација со нашата земја. „Очигледно, таква судбина се чека на Молдавија“, рече Захарова, коментирајќи ја оваа изјава.

Според неа, обидите да се вовлече Молдавија во НАТО, изгледаат особено цинични кога ќе се погледне ситуацијата во Украина, која, како што вели Захарова, во голема мера беше предизвикана од неодговорната политика на проширување на алијансата.

Захарова додаде дека Русија изразува надеж дека во Молдавија има повеќе политичари кои разбираат дека приближувањето кон НАТО е придружено со губење на суверенитетот.

„Нескротливото проширување на сојузот не е ништо повеќе од продолжување на неоколонијалните традиции на Западот, кои не ги земаат предвид ниту внатрешните политички специфичности на државите, ниту вековните врски со нивните соседи“, рече Захарова.

Треба да знаете
Последни објави