Search

Во Србија се бара забрана за мобилни телефони во училниците: ќе се избегне навиката „да снимаат се и сешто“

Форумот на средните стручни училишта ја изрази својата загриженост бидејќи образовните институции во Србија не покренале кампања за забрана на мобилни телефони во училиштата и апелираа таа да се спроведе што поскоро.

Во соопштението, тој форум потсети дека работната група на Министерството за образование за спречување на насилството во декември 2022 година им препорача на училиштата да ја започнат кампањата „Стоп за мобилните телефони“ и самоиницијативно да одлучат за тоа.

„Три месеци по усвојувањето на оваа препорака имаме сознанија дека дури сега првото училиште во Нови Сад донесе одлука за забрана за користење на мобилни телефони во училиштата“, се додава во соопштението на Форумот на средните стручни училишта.

Во соопштението беше посочено дека забраната за користење на мобилни телефони ќе влијае на концентрацијата на учениците, а ќе се избегне лошата навика на студентите „да снимаат се и сешто“ и да ја прикачуваат на социјалните мрежи.

Тие оценија дека во случај на ваква забрана секако ќе се подобри учењето и работата на час, а со тоа и дисциплината на учениците и изразија уверување дека тоа ќе влијае и на намалување на насилството во училиштата.

„Затоа апелираме до сите чинители во образованието, вклучително и синдикатите, да ги посетат училишните власти и да им ги претстават придобивките од забраната за мобилни телефони во училниците“, додаваат од форумот.

Треба да знаете
Последни објави