Search

Кубанците денеска излегуваат на избори

Кубанците почнаа да гласаат за ново свикување на Националното собрание во следните пет години на избори каде што нема изненадувања бидејќи има 470 кандидати за 470 пратенички места, но одлучувачки фактор ќе биде излезноста, која во последно време се намалува.

Осум милиони гласачи беа поканети да изберат 470 кандидати – 263 жени и 207 мажи – главно членови на Кубанската комунистичка партија (ПЦЦ, единствената партија во земјата) за 470 места во Националното собрание.

Избирачките места се затвораат во 18:00 часот (24 часот по средноевропско време). Излегувањето на гласање во Куба не е задолжително. Гласачите можат да го заокружат името на еден или повеќе кандидати во изборната единица или да заокружат „избери ги сите кандидати“, што значи сите 470 кандидати.

Половина од кандидатите беа назначени од досегашните претставници, а останатите од советите на општините. Меѓу кандидатите се претседателот Мигел Дијаз-Канел (62) и поранешниот лидер Раул Кастро (91).

Изборите се одржуваат во време кога Куба минува низ својата најтешка економска криза во последниве повеќе од 30 години, со галопирачка инфлација и невиден бран на миграција, погодени од пандемијата, заострувањето на американското ембарго и структурните слабости на домашната економија.

Треба да знаете
Последни објави