Search

Фон дер Лајен: Миграцијата е европски предизвик кој бара европски одговор

Во дискусија со претставникот на шведското претседателство со Советот на ЕУ и претседателот на Комисијата Фон дер Лајен, европретставниците побараа конкретни случувања во миграциската политика на ЕУ по долгогодишни дискусии.

Прашањето за азил и миграција ќе биде една од двете теми на вонредниот самит на лидерите на ЕУ на 9 и 10 февруари во Брисел, а претставниците на Европскиот парламент разговараа за постигнатиот напредок со шефот на Комисијата и шведскиот министер за прашања на ЕУ Џесика Розвол на пленарната седница во Брисел.

Претседателката на Комисијата Урсула фон дер Лајен истакна дека миграцијата е европски предизвик кој бара европски одговор. Според нејзиното мислење, законодавната работа треба да продолжи со цел да се склучи пакт до пролетта 2024 година, со развој на дополнителни активности за зајакнување на надворешните граници и обезбедување побрзо и достоинствено враќање на мигрантите во нивните земји на потекло или транзит.

Подобрувањето на доброволната солидарност, решавањето на основните причини за миграцијата од трети земји и воведувањето безбедни и легални патишта кон Европа, исто така, треба да бидат приоритети на ЕУ, рече таа.

Во дебатата, европратениците побараа конкретни резултати во областа на миграцијата и политиката за азил, по повеќегодишни дискусии меѓу земјите-членки во контекст на зголемениот број на илегални пристигнувања на луѓе, од кои повеќето не ги исполнуваат условите за престој во ЕУ.

Треба да знаете
Последни објави