Search

Северна Кореја се соочува со најголем недостиг на храна по гладoт ​​од 1990 година

Северна Кореја минува низ најлошиот период поради недостиг на храна по кризата кога масовниот глад ја опустоши земјата пред речиси 30 години, се вели во извештајот на веб-страницата на американското набљудувачко тело „38 North“.

Извештајот ги анализира податоците од извори, вклучително и Светската програма за храна на ОН, Министерството за земјоделство на САД и независниот медиум „Дејли НК“.

Цитирајќи го економското лошо управување, ефектите од пандемијата со Ковид-19 и зголемувањето на глобалните цени на храната, извештајот заклучува дека „нето-балансот на жито во Северна Кореја падна под минималните човечки потреби“.

Достапноста на храна најверојатно паднала под минимумот за човечки потреби, и е најлоша по гладот ​​во земјата во 1990-тите, според извештајот на „38 North“.

Проценките се многу различни, но гладот ​​од 1994 до 1998 година – наречен „Тешкиот марш“ од севернокорејските лидери однесе можеби милион животи, или пет проценти од населението во тоа време.

Податоците од извештајот покажуваат дека цената на пченката пораснала повеќе од цената на оризот, основната култура во земјата, по затворањето на границите поради Ковид-19 во 2020 година, што значи сериозен недостиг на храна во домаќинствата, пренесува УПИ.

Треба да знаете
Последни објави