Search

Крипто компанијата Genesis поднесе барање за банкрот

Заемодавачот на криптовалути Genesis поднесе барање за стечај. Компанијата неодамна беше обвинета од американските регулатори Комисијата за хартии од вредност (SEC) за нелегална продажба на крипто. Генесис е дел од Групацијата за дигитални валути (DCG), конгломерат од повеќе од 200 крипто-фокусирани бизниси.

Неликвидноста на Genesis е поврзана со банкротот на FTX, кој падна во ноември минатата година поради наводите за измама.

Genesis првично беше поставена како биткоин за тргување „на шалтер“, овозможувајќи трговија со големи количини крипто. Претходно овој месец, таа објави дека отпушта 30 отсто од својот персонал, намалувајќи го на 145 вработени. „Со нетрпение очекуваме да го унапредиме нашиот дијалог со DCG и советниците на нашите доверители додека се обидуваме да спроведеме пат за максимизирање на вредноста и да обезбедиме најдобра можност за нашиот бизнис да се појави добро позициониран за иднината“, рече привремениот извршен директор на Genesis, Дерар Ислим во соопштение.

Genesis беше погодена од колапсот на друга крипто фирма, Three Arrows Capital, која банкротираше во јуни минатата година. Таа рече дека има побарувања од 1,2 милијарди долари од Three Arrows, компанија уништена со колапсот на со колапсот на криптовалутите Luna и TerraUSD во мај.

Ова е само последниот во серијата шокови во секторот, кој беше наречен „крипто зима“ од некои аналитичари, опишувајќи го падот на вредноста на криптовалутите.

Genesis е исто така вмешан во висок спор со Gemini, во сопственост на поранешните олимписки веслачи, браќата близнаци Камерон и Тајлер Винклвос, за судбината на 900 милиони долари во имот што клиентите на Gemini ги депонирале кај заемодавачот. Производот, наречен Gemini Earn, беше продаден на инвеститорите како шанса да заработат дури 7,4% камата на нивните имоти во криптовалути.

Околу 340.000 корисници на Earn не можат да пристапат до нивните средства од ноември, кога Genesis ги запре повлекувањата поради нестабилноста на крипто-пазарите.

Минатата недела американскиот регулатор ги обвини и Genesis и Gemini за незаконска продажба на крипто средства на инвеститори. Близнаците Winklevoss рекоа дека со нетрпение очекуваат да ја одбранат акцијата, но DCG досега не коментираше.

Треба да знаете
Последни објави