Search

Во ЕУ истражување за тоа дали војната треба да заврши по цена на територијални отстапки за Русија- еве ги резултатите

Нешто повеќе од половина од испитаното население на Шпанија смета дека војната во Украина треба да заврши што е можно поскоро, дури и по цена на територијални отстапки за Русија. Ова е резултат од пан-европско истражување организирано од Euroskopia, асоцијација на компании за социјални истражувања.

Резултатот не треба да изненадува бидејќи Шпанија е физички далеку од војната во Украина, не зависеше од руските енергетски извори бидејќи има развиен систем на терминали за ЛНГ, историски немаше спорови со Русија и беше погодена од зголемувањето на цените на енергијата. Мнозинството, 61 отсто од Шпанија, сè уште верува дека е неопходно да се продолжи воената поддршка за Киев. А нешто повеќе од половина од испитаниците во таа земја тврдат дека и по завршувањето на агресијата не треба да купуваат руски гас.

Истражувањето е спроведено во девет земји-членки на ЕУ: Португалија, Австрија, Холандија, Полска, Шпанија, Франција, Германија, Италија и Грција на крајот на декември. Во секоја земја имало по илјада испитаници.

Според заклучоците од студијата, која ја објави шпанската агенција ЕФЕ електоратот на левите партии е повеќе склон кон предвремен прекин на конфликтот со територијални отстапки.

Руската агенција ТАСС веднаш објави дека „речиси половина Европа сака што поскоро да заврши конфликтот во Украина“. Вечната ТАСС точно на крајот од веста наведува дека 56 отсто од анкетираните поддржуваат продолжување на вооружувањето на владата во Киев.

Еуроскопија наиде на неизненадувачки податоци: 64 отсто од Австрија сакаат војната да заврши што е можно побрзо, дури и со територијални отстапки. Виена е историски поврзана со Русија, Москва е еден од потписниците на Австрискиот државен договор со кој го врати суверенитетот со услов на неутралност, а врз оваа основа се развија и деловните врски.
Следна е Германија со 60 отсто, што е последица на историските и економските врски, но и на пацифизмот што се развива во таа земја од крајот на Втората светска војна. Следат Грција (54 отсто) и Италија (50 отсто), потоа Португалија (41 отсто), Полска (28 отсто) и Холандија (27 отсто). Варшава има историски причини да се плаши од Москва, а Хаг е најгласниот застапник на владеењето на правото, и меѓународната, која рускиот претседател Владимир Путин брутално ја погази.

Ако резултатите се гледаат кумулативно, 48 отсто од анкетираните сакаат конфликтот да заврши што е можно поскоро и со украински отстапки, а 32 отсто се против украинската жртва на територијата за мир.

Треба да знаете
Последни објави