Search

Бугарските јуришни Су-25 испратени во Украина

Земјите на НАТО од Бугарија купија 14 јуришни авиони Су-25 од советско производство и ѝ ги предадоа на Украина, пренесува „Блумберг“, повикувајќи се на холандскиот аналитички проект Орикс, кој го води поранешен воен офицер, како и на изјавите на поддржувачите на Украина.

Во изданието на „Блумберг“ и еден од цитираните извори, не се споменува директна испорака на оружје од Бугарија во Украина, туку продадено во други земји, кое потоа му беше предадено на Киев.

Бугарскиот парламент на крајот на минатата година гласаше за испраќање оружје во Киев, а во претходното Народно собрание тоа беше предмет на жестоки расправии и беше отфрлено од тогашниот коалициски партнер БСП. Во исто време, во пролетта 2022 година, имаше тврдења дека воена опрема била испратена во Украина преку Полска.

„Немам таква информација, извинете, прв пат слушам“, рече в.д. министер за надворешни работи Николај Милков, на прашањето на новинарот на „Дневник“ да ги коментира овие тврдења.

До 2022 година се знаеше дека Бугарија има 14 авиони Су-25. Во октомври нивните летови беа прекинати откако еден од нив се урна во воздухопловната база Безмер и пилотот се катапултираше.

Треба да знаете
Последни објави