Search

Анкетите спроведени пред форумот во Давос предвидуваат глобална рецесија во 2023 година

Две третини од највлијателните економисти од приватниот и јавниот сектор, учесници во истражувањето спроведено во рамките на Светскиот економски форум во Давос (СЕФ), очекуваат глобална рецесија во 2023 година.

Околу 18 отсто од испитаниците, двојно повеќе отколку во истражувањето спроведено во септември минатата година, сметаат дека глобалната рецесија е „многу веројатна”, а само една третина од испитаниците изразиле уверување дека таквото сценарио е „малку веројатно оваа година”.

„Сегашната висока инфлација, низок раст, висок долг и висока фрагментација на животната средина ги намалува стимулациите за инвестирање неопходно за глобалната економија да се врати на трендот на раст и да го подигне животниот стандард на најранливите во светот”, изјави Садија Захиди, генерален директор на ВЕФ, во врска со резултатите од истражувањето.

Меѓу другите, во истражувањето учествуваа водечки економисти на Меѓународниот монетарен фонд, инвестициски банки, мултинационални компании и осигурителни компании.

Треба да знаете
Последни објави