Search

Сана Марин: Војната во Украина покажа дека Европа не е доволно силна

Финската премиерка Сана Марин изјави во Сиднеј дека Европа „не е доволно силна“ сама да се спротивстави на Москва. Премиерката на Финска, земја кандидат за членство во НАТО, при посетата на Австралија истакна дека руската инвазија на Украина ги открила слабостите и стратешките грешки на Европа во однос на Москва.

„Морам да бидам многу искрена со вас, Европа во моментов не е доволно силна, ние би биле во неволја без САД“, рече Марин.

Таа истакна дека на Украина мора да и се помогне „со сите средства“.

„САД одиграа централна улога во снабдувањето на Киев со оружје, финансиски ресурси и хуманитарна помош неопходни за да се запре напредувањето на Русија“ рече Марин.

„Европа веќе долго време гради стратегија кон Русија со цел да ги зајакне економските врски, со купување енергија од Русија… мислевме дека ќе спречи војна“, но се покажа дека овој пристап е „целосно погрешен“ – рече премиерката на Финска.

Треба да знаете
Последни објави