Search

А1 Телеком Австрија групацијата го забрзува воведувањето на 5G во Средна и Источна Европа

Телекомуникациската групација известува за напредок во Австрија, Словенија и Бугарија

А1 Телеком Австрија групацијата веќе обезбедува 5G мрежи за 3,8 милиони Австријци, активирајќи повеќе од 1.000 локации оваа година, во урбаните и руралните области.

Операторот ја има и најголемата мрежа на влакна во Австрија со повеќе од 61.000 километри, а комбинацијата на двете ја опишува како 5Giganet.

На национално ниво

Извршниот директор на A1 групацијата, Томас Арнолднер изјави: „Само со национален, висококвалитетен пристап до дигиталните медиуми, услуги и бизнис модели, може да се искористи целосниот потенцијал на дигитализацијата во Австрија.

„Како компанија, во моментов сносиме уште поголема одговорност, бидејќи дигиталната инфраструктура, во која годишно само во Австрија инвестираме околу 450 милиони евра, е основа за иден раст, поголема иновативна сила и нови изгледи во руралните области.

„Ова обезбедува работни места и носи конкурентни предности. Со околу 1500 5G локации во моментов, веќе обезбедуваме 5G технологија за 3,8 милиони Австријци и правиме големи чекори кон нашата цел да и овозможиме на Австрија покриеност со 5G мрежата низ целата земја до 2023 година“.

Словенија

A1 групацијата потроши и 42,4 милиони евра на спектарот во Словенија – 2х10 МHz во 700 MHz, 1×40 MHz во 1,4 GHz, 2×15 MHz во 2,1 GHz, 1×100 MHz во 3,6 GHz и 1×400 MHz во 26 GHz.

Фреквенциите важат 15 години. А1 Телеком Австрија Груп ќе ја финансира аквизицијата на спектарот од тековниот паричен проток.

Во Бугарија

А1 Бугарија плати 2,4 милиони евра за „главната“ 5G лиценца во спектарот од 3,6 GHz, на тендерот организиран од Комисијата за регулација на комуникациите (CRC).

Операторот ја понуди првата 5G мобилна тарифа во земјата, една недела откако победи на тендерот.

Ковид-19 е поттик

Алехандро Платер, Извршен директор на А1 Телеком Австрија групацијата, прокоментира: „Потенцијалот на дигиталните технологии за одржливите позитивни идни можности продолжува да биде во фокусот на корпоративната стратегија на телекомуникациската групација.

„Огромното значење на системски критичната дигитална инфраструктура, како онаа што ја има А1 Телеком Австрија Груп за економски и социјален развој, не е познато само од Ковид-19 кризата. Ова се уште повеќе причини да продолжиме со нашите планови за воведување на 5G, за да гарантираме врвна мрежна инфраструктура, која е сигурна за иднината“.

 

Треба да знаете
Последни објави