Search

Ломбардија делумно затворена, земјата поделена на три зони

Најновите ограничувања во обид да се спречи ширењето на коронавирусот во Италија вклучуваат делумно затворање на најбогатиот и најнаселен регион на Ломбардија околу финансиската престолнина Милано, изјави денеска премиерот Џузепе Конте.

Владата претходно објави нов пакет мерки што ги заострува националните ограничувања и ја дели земјата на три зони – црвена, портокалова и жолта, во согласност со интензитетот на епидемијата.

Зонирањето зависи од голем број фактори, вклучително и стапки на локална зараза и пополнетост на болницата, а ограничувањата ќе бидат воведени во согласност со тоа.

Во критично погодените црвени зони, на луѓето ќе им биде дозволено да ги напуштат своите домови само заради работа, поради здравствени причини или итни случаи, а баровите, рестораните и повеќето продавници ќе бидат затворени.

За разлика од националната блокада пролетта, сега сите фабрики ќе бидат отворени.

Треба да знаете
Последни објави