Search

Гринпис: Производството на месо треба да се намали за 80 отсто до 2050

Гринпис ја предупреди Европската унија дека ако сака да ги исполни своите цели за намалување на глобалното затоплување, во наредните триесет години производството и консумацијата на месо ќе треба да се намали за 81 отсто, јави дописничката на МИА од Брисел.

Земјоделството е една од областите со најзначајна улога во климатските промени, што значи дека до 2030, касапниците не треба да произведуваат повеќе од 460 грама месо во просек, и 300 грама до 2050. Моментално просекот е еден килограм и 58 грама по човек неделно.

Невладината организација потсетува дека научниот консензус е дека човекот не треба да јаде повеќе од 300 грама месо неделно, и за сопственото здравје и за одржливоста на животната средина.

-Европејците јадат два пати повеќе месо од глобалниот просек и трипати повеќе млечни производи, стои во соопштението на Гринпис.

Гринпис ја повикува Европската комисија да ги препознае овие податоци и да ги интегрира во својата претстојна стратегија за реформа на прехранбениот систем во ЕУ, која треба да се објави кон крајот на овој месец и позната како „Од фарма до вилушка”.

-Преголемата консумација на месо и млечни производи ги уништува шумите, природата и ја затоплува планетата. Комисијата сака да зборува за обезбедување здрава, достапна исхрана, произведена на одржлив начин? Одлично, но тоа значи дека е време да зборуваме за намалување на месото, изјави активистката на Гринпис, Сини Ераја.

Од земјите на ЕУ, најголема потрошувачка на месо има Шпанија со над сто килограми по човек годишно, а Бугарија најниска со 58 килограми. 

Треба да знаете
Последни објави