Search

Повеќе од 20.000 мигранти настрадале во Средоземното Море од 2014 година

Повеќе од 20.000 мигранти настрадале во Средоземното Море од 2014 година, објави денеска Меѓународната организација за миграција (ИОМ).

Последното масовно давење се случи на почетокот на февруари. Брод со најмалку 91 патник исчезна северно од либискиот град Гарабули, според организација на ООН.

„Позицијата на ИОМ е дека има итна потреба да се зголемат капацитетите за пребарување и спасување во Медитеранот“, рече главниот аналитичар на ИОМ, Френк Лацко.

Од јануари, 14.000 мигранти ги поминале западната, централната и источната рута што водат кон европските брегови. Најмалку 211 настрадале или се водат за исчезнати.

Треба да знаете
Последни објави