Search

Алијанса на Албанците: Злоупотребата на етничката припадност стана практика на македонската страна

Злоупотребата на етничката припадност стана практика на македонската страна на штета на Албанците за што на владејачките партии не им е важно.

Алијанса за Албанците достави серија документи за вакви случаи барајќи одговорност од надлежните органи. Но, се чини дека како на македонските власти, така и на албанскитеим прилагодува состојбата во која се носат граѓаните за своја политичка корист.

Последниот случај на вработување во Агенцијата за катастар докажува дека оваа практика нема намера да престане, бидејќи самите институции забораваат на своите одговорности.

Потсетуваме дека лажните изјави пред државни органи според член 366-а и 367 од Кривичниот законик се кривични дела за кои е пропишана и парична и затворска казна, а во тој поглед потсетуваме дека и лажната изјава за припадност за вработување може да ги има истите последици.

Дефинитивно, мора да се преземат мерки за стопирање на овој феномен, а Албанците да се стекнат со еднаквост ветена со години од владејачката партија, па дури и по 18 години македонската страна продолжува да победи во име на Албанците.

Ние како политички субјект бараме одговорност од сите надлежни органи кои  ги затвараат ушите за овие прекршувања, ние во нашата програма предвидуваме и закон за еднаква и правична застапеност што нема да дозволи вакви злоупотреби на работната сила во иднина.

Треба да знаете
Последни објави