Search

Марин Ле Пен мора да врати 300.000 евра во Европскиот парламент

Европскиот суд ја отфрли жалбата на француската десничарска лидерка Марин Ле Пен, која повторно го оспорува враќањето на 300.000 евра во Европскиот парламент за спорното вработување на својата соработничка додека беше европратеник.

Во пресудата од вторникот Европскиот суд на правдата ја отфрли жалбата на Ле Пен на одлуката во јуни 2018 година, последната фаза на таа постапка на европско ниво. „Димна бомба, никој не е измамен“, одговори Марин Ле Пен со СМС.

Претседателката на Националното собрание (РН) ја објави жалбата по одлуката на Европскиот суд од 19 јуни 2018 година, со која се потврдува дека Ле Пен мора да врати 300.000 евра за аферата што била предмет на правен спор во Франција. Ле Пен побара поништување на процесот.

Судот исто така оцени дека Ле Пен не можела да докаже дека нејзината соработничка ги извршувала задачите за неа една и пол година по одлуката на Европскиот парламент за тоа враќање.

Надоместокот се однесува на вработувањето на Кетрин Грисет како парламентарна соработничка на крајот од 2010 година до почетокот на 2016 година.

Треба да знаете
Последни објави