Search

Три обвиненија за тероризам по нападот на божиќниот саем во Стразбур

Прелиминарни обвиненија за тероризам им се предадени на три лица по нападот на божиќниот саем во Стразбур, соопштија судските власти во Франција.

Станува збор за лицата кои беа уапсени во текот на истрагата по нападот, во кој загинаа вкупно пет лица, а неколку беа повредени.

Судски службеник, кој не е овластен јавно да зборува за истрагата, не ги именуваше тројцата уапсени.

Во вторникот покрај овие три лица, беа уапсени уште двајца осомничени кои подоцна беа ослободени од притов без оптужба.

Неименуваниот официјален претставник од судот не ги потврди ниту пишувањато на француските медиуми дека тројца лица се осомничени дека му помагале на напаѓачот да го набави оружјето што го користел за време на нападот во декември минатата година.

Напаѓачот Шериф Чекат се заколнал на лојалност кон Исламската држава, тој беше убиен од страна на полицијата, два дена по нападот.

Треба да знаете
Последни објави