Search

По долго време се појави Црвенковски во јавност

По долго време се појави Црвенковски во јавност

Екс претседателот Бранко Црвенковски кој со месеци го нема во Македонската јавност конечно се појави на јавен настан.

Црвенковски кој не дал никаква изјава за промена на името и уставот учествувал во формирање на група на јужноевропски државници со цел зацврстување на добрососедските релации и промоција на вредностите на ЕУ.

Клубот на екс политичари од регионот е формиран во Подгорица од страна на претставници на Македонија, Србија, Македонија, Хрватска, Црна Гора, Босна и Херцеговина, Словенија и Косово.

Покрај домаќинот Филип Вујановиќ во групата се и Данило Турк, Златко Лагунџија, Мирко Цветковиќ, Јадранка Косор,

Идејата на клубот е да се фокусира на иднината а не на минатото, вели Вујановиќ според кого на регионот кој е дел од ЕУ стратегијата за проширување му е смачено од чекање.

На следната средба на клубот од екс ЈУ просторите ќе се случи во Загреб или Љубљана и таму ќе биде упатен повик до ЕУ да започне преговори со Албанија и Македонија.

Меѓу другите членови на клубот се Милан Кучан, Стипе Месиќ, Игор Лукшиќ, и Хари Костов.

Треба да знаете
Последни објави