Search

Оптимизам во Грција за ратификација на Договорот од Преспа

Во пресрет на последното гласање за уставните измени кај нас, но и пред ратификацијата на Договорот од Преспа во грчкиот Парламент во Грција преовладува оптимизам дека двете земји успешно ќе си ги завршат предвидените обврски, јави дописничката на МИА од Атина.

Очекувањата во Грција се дека штом заврши уставната ревизија во Македонија, измени за кој грчки дипломатски кругови коментираат дека се согласно договореното, Договорот од Преспа веднаш да стигне во грчкиот Парламент, нешто што би можело да се случи дури и во текот на јануари.

Во однос на ратификацијата на протоколот за членство на Македонија во НАТО, вториот процес што треба да следи во Грција по ратификацијата на самиот договор, проценките се дека тоа би можело да се случи најдоцна до мај, но во никој случај тоа не би останало да го стори следната грчка влада.

Со ова се демантираат и шпекулациите и сценаријата во Грција, дека можеби актуелната влада нема да го ратификува протоколот за НАТО. Грчки дипломатски кругови изразуваат оптимизам дека актуелната влада има двојно мнозинство и за ратификација на Договорот од Преспа и за доверба и покрај ставот на коалициониот партнер, Панос Каменос дека ќе ги повлече неговите министри.

Треба да знаете
Последни објави