Search

„Македонски манифест“: Иванов да почне правна процедура пред ООН за одбрана на името

Здружението „Македонски Манифест“ испрати апел до претседателот Ѓорге Иванов да започне итна процедура за одбрана на името во Обединетите Нации.

„Ви се обраќаме Вам, како на единствена Институција, избрана со најголем број гласови на непосредни избори, која е уставно овластена за претставување на Македонија, а оттука, на волјата на македонските граѓани во огромното мнозинство, итно да започнете официјална, правна процедура пред ООН за одбрана на името по пат на признавање на Република Македонија под нејзиното име, во согласност со принципите на ООН за самоопределување на народите и правото на себеодбрана, како нивно неприкосновено право“, се вели во апелот до Иванов.

„Македонски манифест“ додава дека се врши идентитетски геноцид врз македонскиот народ, како нов изблик на фашизам, спроведен од власта и парламентот. Здружението смета дека на овој начин се гази волјата на народот изразена на референудмот на 30 септември.

Треба да знаете
Последни објави