Search

Саудиски министер: Не ни треба дозвола од САД за да го скратиме производството на нафта

САД не се во позиција да кажат што да прави ОПЕК или Саудиска Арабија, предупреди саудискиот министер за енергетика, Калид ал-Фалих, на прашањето за реакцијата на Доналд Трамп за спречување на производството на сурова нафта од страна на кралството или нафтениот картел, јави „Раша тудеј“.

Не ми треба дозвола од било која држава кога станува збор за прашањето за производство на енергија“ вели ал-Фалих.

Членовите на Организацијата на земјите-извознички на нафта (ОПЕК), како и сојузниците на картелите, се состанаа во седиштето на ОПЕК во Виена. 15-члената организација и не-ОПЕК партнерите, вклучувајќи ја и Русија, ќе преговараат за стрмни намалувања на производството што би можеле да започнат во јануари.

Целта на мерката е да се контролираат глобалните цени на нафтата, кои забележаа драматичен пад од повеќе од 30 отсто во текот на последните два месеца, ставајќи ги буџетите на нациите за извоз на нафта под значителен притисок.

Саудискиот министер за енергија истакна дека не поддржува никакви исклучоци од натамошно намалување на производството на нафта. Сепак, тој истакна дека сите учесници ќе бидат сослушани за да дојдат до консензус за ова прашање.

Претходно, Саудиска Арабија побара од ОПЕК и нејзините сојузници да го ограничат производството за најмалку 1,3 милиони барели дневно, или 1,3 отсто од глобалното производство. Наводно, учесниците дискутираа за идејата за намалување на производството следната година, враќајќи се на производствените квоти договорени во 2016 година.

Американскиот претседател Доналд Трамп во неколку наврати ја натера Саудиска Арабија и ОПЕК да го зголемат производството на нафта за да ги намалат цените на суровата нафта.

Треба да знаете
Последни објави