Search

Изложба „Мајка Тереза – светица од Скопје, светица на светот“ во Европскиот парламент во Брисел

Во организација на НУ „Спомен куќа на Мајка Тереза“ и Католичката црква во Македонија, а на барање на европратеничката Маријана Петир, вчера во просториите на Европскиот парламент во Брисел беше отворена изложбата „Мајка Тереза – светица од Скопје, светица на светот“.

Изложбата беше дел од отворањето на Европскиот молитвен доручек, како и дел од настаните кои го означуваат завршувањето на Европската година на културното наследство. Во рамките на изложбата изложени се 24 колажи кои го претставуваат животниот пат на најголемата хуманитарка на 20. век, почнувајќи од нејзиното детство и младост во Скопје, до нејзината канонизација, односно прогласување за светица.

На отворањето беа присутни претседателот на Европскиот парламент Антонио Тајани, пратеничката Маријана Петир, Скопскиот бискуп и Струмичко – скопски епарх Киро Стојанов, директорот на НУ „Спомен куќа на Мајка Тереза“, Ариан Асланај како и бројни претставници на Европскиот парламент. Изложбата ја отвори бискупот Киро Стојанов кој во својот говор нагласи дека Европа има потреба од срцето на Мајка Тереза за да опстане и остане Европа доследна на својата култура.

Директорот на НУ „Спомен куќа Мајка Тереза“, Ариан Асланај, во своето обраќање ги повика присутните да го посетат меморијалниот музеј во Скопје кој е единствен музеј во светот посветен на Мајка Тереза. Овој проект е поддржан од Министерството за култура.

Треба да знаете
Последни објави