Search

Утре протести во Грција за името „Македонија“

Големи протести за утре се најавија во повеќе градови во Грција, во врска со можното решение за проблемот што Грција го има со нашето име.

Се планираат митинзи во родното место на Александар Велики и уште во десетина други градови во северна Грција.

Пораките од митинзите треба да покажат дека жителите на грчката провинција Македонија се „во состојба на алармирање” во врска со преговорите меѓу владите на Грција и на Македонија, велат организаторите.

Тие посочуваат дека уживаат поддршката кај локалните црковни и општински функционери.

Бидејќи БЈРМ доби независност од поранешна Југославија во 1991 година, Грција тврди дека името на републиката се изедначува со грчката провинција и со наследството на античка грчка Македонија, во која Александар бил крал.

Двете земји велат дека се приближуваат до решение, иако грчки владин претставник во петокот објави дека изгледите за постигнување на договор се оддалечуваат.

Организаторите инсистираше на тоа дека зборот „Македонија“ никако не треба да биде вклучен во името на земјата . Тоа би ги исклучило имињата „Нова Македонија“ или „Северна Македонија“.

Слични протести и во двете земји имаше во текот на изминатите неколку месеци, откако двете влади објавија дека е во тек се нови преговори за решението. Повеќе од 100.000 луѓе присуствуваа на митингот во Атина во февруари.

Новите преговори беа олеснети со минатогодишната промена на владата во ПЈРМ, додека левичарската коалиција на Зоран Заев сметаше дека е подостапна за компромис од конзервативците

Главниот поттик на Скопје е можноста Грција да ги укине своите приговори за пристапот на Македонија во ЕУ и НАТО.

Треба да знаете
Последни објави