Search

Колку често треба да се мијат забите?

Колку често треба да се мијат забите?

Последното истражување извршено во Британија покажа дека поголемиот дел од луѓето своите заби ги мијат еднаш во денот.

Според истражувањето Yougov, три од десет Британци ги мијат забите еднаш неделно.

Според овие податоци, мажи (33 отсто) во однос на жени (26 отсто) го прескокнуваат вториот круг на миење на заби. Додека 8 отсто од луѓето ги мијат забите три или четири пати на ден, а 2 отсто воопшто не ги мијат редовно.

Исто така, податоците покажале дека поголемиот дел од луѓето забите ги мијат наутро (87 отсто), во однос на оние кои ги мијат навечер (72 отсто), дозволувајќи им на бактериите да се размножуваат во устата во текот на целата ноќ.

Колку често треба да ги миеме забите?

„Најдобар начин да го спречите пропаѓањето на забите е да ги миете два пати дневно со паста со флуорид за да ја отстраните количината на слатка храна и пијалаци кои сте ги консумирале. Секако, важно е редовно да посетувате стоматолог“, вели професорот Дамиен Валмсли, од британска дентална фондација.

Треба да знаете
Последни објави