Search

Колку често ги перете пижамите?

Колку често ги перете пижамите?

Неодамнешното истражување покажа дека многумина ја занемаруваат хигиената кога станува збор за пижамите. Резултатите покажаа дека просечниот маж пижамите ги става во корпата за валкани алишта по 13 дена, а просечната жена дури по 17 дена.

Проблемот е во тоа што пижамите се во директен контакт со кожата и на нив многу брзо се пренесуваат бактериите. Освен тоа, клетките на кожата постојано се обновуваат, а оние кои паѓаат завршуваат на пижамите па заедно со присуството на пот на нив се сервира коктел кој бактериите го обожуваат, па затоа и енормно се размножуваат.

Нередовното перење на пижамите може томку поради тоа да ја влоши состојбата на кожните и уринарните инфекции. Експертите предложуваат пижамите да се перат еднаш неделно, а ако сме болни, имаме уринарни инфекции, некаква кожна инфекција, често сме исфрлени со мозолчина по телото и сл. или се препотуваме често во текот на ноќта, тогаш потребно е почесто да ги переме пижамите.

Треба да знаете
Последни објави