Skip to main content
Забава

Бурек сарма од свежа зелка: Одличен славски специјалитет

07/11/2024  15:47

Пробајте нешто поинакво, а овој поладен период е идеален за тоа. Освежете ја вашата трпеза со нови јадења кои ќе станат ваша традиција!

Состојки: Голема главица свежа зелка – околу 2 кг 1

За полење: Мелено мешано месо 400 гр, Ориз 200 гр, Кромид 200 гр, Лук 4-5 чешниња, Магдонос 1 китка, Испасиран домат 1 лажица, Црвен пипер 1, Сос за скара 1 лажица, Црвен пипер алвеа 2 лажички, Сува мешавина на зачини 2 лажички, Сол по вкус, Мелен пипер ½ лажичка, Мелен ким ½ лажиче, Маслиново масло 2 лажици.

За прелив: Путер 25 гр, Маслиново масло 3 лажици, Брашно 1,5 лажици, Димен алева црвен пипер 1 лажиче, Испасирани домати 150 мл и Вода 100 мл.

Подготовка: Извадете ги надворешните листови и коренот од главата на зелката, а потоа ставете ја целата глава надолу во големо тенџере со посолена зовриена вода и варете околу 10 минути. Доколку е потребно, свртете ја зелката. Во сад се ставаат меленото месо, измиениот и исчистен ориз, сечканиот зеленчук, како и сите други состојки потребни за филот. Сè добро измешајте и соединете. Внимателно извадете ја зелката од топлата вода, изладете ја малку, па внимателно одвојте ја зелката лист по лист. По потреба тргнете го згуснувањето во средината. Преклопете ја едната страна преку другата, па распоредете го филот по целата должина на подолгата страна, приближно две до три лажици. Виткајте како да правите виткач, па наредете во соодветна тркалезна подмачкана тава, почнувајќи од надворешната страна на тавата. Повторете ја постапката додека не се искористи целиот материјал. Со полнетите ливчиња формирајте облик на свиткувач за пита. Загрејте го путерот во тава со маслиново масло, додадете брашно и црвен пипер, измешајте и прелијте ја со зелката во тавата. Посебно измешајте ги пасираните домати и млаката вода, па прелијте преку зелката. Покријте со фолија и печете околу 45 минути во рерна загреана на 200 степени. Потоа извадете ја фолијата и печете уште еден час. Ако почне да гори, намалете ја топлината или повторно покријте со фолија. Важно е на крајот малку да порумени одозгора.