Македонија

МФ: Државниот долг намален за 1 процентен поен, јавниот за 1,7

МФ: Државниот долг намален за 1 процентен поен, јавниот за 1,7

Државниот долг на крајот на 2017 година е понизок за 1 процентен поен, а јавниот долг е понизок за 1,7 процентни поени, споредено со крајот на 2016 година, објави Министерството за финансии.

Ова, според МФ, е прво годишно намалување на државниот и јавниот долг од 2009 година.

Според податоците на Министерство, на крајот од 2017 година државниот долг изнесувал 38,7 од Бруто домашниот производ (БДП), додека јавниот долг изнесува 46,7 проценти од БДП.

„Во однос на третиот квартал на 2017 година, се забележува зголемување кај државниот долг за 0,8 процентни поени и кај јавниот долг за 0,9 процентни поени“, се наведува во соопштението на Министерството за финансии.

Related posts

Заштитни столпчиња против хаосот на непрописно паркираните возила на Бит-пазар (ФОТО)

jule kolch

Пропаднаа преговорите меѓу Македонија и Грција

24news

Заев: Ни треба камшикар, ни треба некој од НАТО и ЕУ да дојде и да не потсреди

24info