Многу лекари се согласуваат дека редовната употреба на ферментирани млечни производи, кои содржат бактерии корисни за цревната микрофлора, е основа на здрав начин на живот и правилна исхрана.
Сепак, не сите од нив имаат корисен ефект врз човечкото тело.
Диететичарката Дарија Русакова состави листа на ферментирани млечни производи кои се опасни по здравјето.
1. Јогурти со адитиви
Јогуртите со различни адитиви не се природно „млеко“, бидејќи содржат многу повеќе јаглехидрати од кој било друг ферментиран млечен производ. Поради неприродните адитиви и големото количество шеќер, што ја нарушува апсорпцијата на калциумот, тие припаѓаат на слатки, а не на млечни производи.
2. Млечни производи без маснотии
Иако повеќето ги земаат затоа што мислат дека се нискокалорични и здрави, млечните производи со малку маснотии се всушност сè друго освен тоа. Факт е дека во составот на ваквите јогурти се додава скроб за да се постигне потребната конзистентност, која е калорична како јаглехидратите. Проблемот лежи во тоа што „млекото“ без маснотии не го заситува организмот, туку, напротив, го поттикнува апетитот со зголемување на нивото на шеќер во крвта.
3. Масни павлаки
Павлаката со содржина на маснотии од 25-30 проценти е една од најтешките намирници за варење, ја попречува работата на панкреасот и црниот дроб. Сепак, тоа не значи дека треба целосно да се откажете од оваа храна. За да се избегнат дигестивните проблеми и ризикот од развој на гастроинтестинални заболувања, доволно е само да се земе онаа со помала содржина на маснотии, 10-15 проценти.